podi és podi

mercoledì 6 febbraio 2013

El rat penat a l'escut de Barcelona - il pipistrello di Barcellona

CAT-IT-ESP

L'escut de Barcelona, en alguna de les seves representacions, conté un rat-penat. Va ser després d'un viatge a València que vaig adonar-me'n; perquè a València és prou conegut el rat-penat com a símbol i jo el vaig fer com a element exclusiu de la ciutat. Havent tornat, ja dic, vaig començar a veure'ls a la meva pròpia ciutat, Barcelona. Després, també vaig veure'l a Palma i sembla que va formar part de l'escut de Terol i altres poblacions com Fraga, per exemple (llocs on va haver presència de la Corona d'Aragó).

L'origen del rat-penat heràldic cal relacionar-lo amb Jaume I el Conqueridor, rei de la Corona d'Aragó. Encara que existeixen moltes versions, la majoria relacionades amb la conquesta de València i la intervenció d'un rat-penat al voltant del Rei que la facilitaria. Altres origens menys poètics serien els que vindrien a dir que era un drac, vibra, que estava a la corona reial i que amb el temps s'identificà amb un rat-penat

Pipistrello Barcellona Murciélago Escudo


Rat-penat i escut de Barcelona a un dels fanals de Pere Falqués, al passeig de Gràcia de Barcelona.

Nell'arme della città di Barcellona, anche in quella di Palma e soprattutto in quella di Valencia, c'è un pipistrello. La legenda dice che un pipistrelo facilitò la conquista del re Giacomo I sui saraceni alle città di Valencia e Palma. È però alla città di Valencia dove ha una vera importanza e è stato là dove io ho visto per prima volta il pipistrello, anche se sono di Barcellona.

Nella fotografia , l'arme di Barcellona in un fanale del passeig de Gràcia.
----------------------
El murciélago, conocidísimo símbolo de la ciudad de Valencia, también se encuentra en los escudos de Palma y Barcelona. Aún viviendo en Barcelona, yo me di cuenta de su existencia después de un fin de semana en Valencia; al poco de regresar, empezaron a aparecérseme en diferentes puntos de mi ciudad...

Originariamente pudo haber sido un dragón que había encima de la corona de los reyes de la Corona de Aragón y que después se identicaría con un murciélago. Existen varias leyendas que lo relacionan con la conquista de Valencia y Palma por parte de Jaime I el Conquistador, leyendas que atribuirían al murciélago susodicho el haber facilitado las mencionadas contiendas.

Aquí lo tenemos, junto al resto del escudo de Barcelona, en una de las farolas del paseo de Gràcia, las farolas modernistas de Pere Falqués.

PODI-.

Nessun commento:

Posta un commento