podi és podi

domenica 2 settembre 2012

Sant Pol, quina hora és? - Sant Pol, che ore sono?



IT-CAT

Sant Pol de Mar, un piccolo villaggio della comarca del Maresme, Barcellona (Catalonia, Spagna). Di tutti i villaggi di mare di questo territorio è forse il più bello. C'è una  legenda che è ricapitolata nella frase "sant pol, che ora è?" Da dove viene?

Quello che io ho sempre sentito è che tempo fa Sant Pol aveva un orologio solare, un bellissimo orologio solare, tanto bello che gli abitatori di Sant Pol vollero proteggerlo della pioggia e gli misero una visiera... La morte dell'orologio! Da allora i propri abitatori di Sant Pol hanno detto la frase "sant pol che orE sono?".

Io credevo che questo aneddoto era tabú a Sant Pol, che era meglio non dire nulla a riguardo, ma quando fui a Sant Pol vidi che c'erano orologi solari dovunque. Questo della foto, un semplice orologio elettronico nella stazione ferroviaria di Sant Pol.



Rellotge de l'estació de tren de Sant Pol de Mar.
un rellotge sense més...

Sempre havia sentit la història aquella del rellotge de sol que tenien a Sant Pol i al qual els santpolencs havien col·locat una visera per tal de protegir-lo de la pluja, "aturant-se" d'aquesta manera el rellotge en no tocar-li mai més el sol... Doncs bé, aquesta és la història més popular que potser corre entre la gent, però n'hi ha també que diuen que quan Felip V, en la guerra de successió, va arribar a Sant Pol destruí totes les seves cases, l'església, el seu rellotge i campanar inclosos, prohibint que es reconstruís el poble, cosa que no es va fer, evidentment. Del propi exèrcit borbònic hauria sortit la pregunta de Sant Pol, quina hora és? (si és que a començaments del s. XVIII ja n'hi havia rellotges als campanars...)

PODI-.




1 commento:

  1. Segurament n'hi havia, de rellotges, els propis rellotges de sol que moltes esglésies i altres edificis conserven encara d'èpoques de molt enrere.

    podi-.

    RispondiElimina