podi és podi

domenica 10 marzo 2013

Sainte Chapelle - París

CAT-IT-ESP



Ja a Barcelona m'havien dit que quan estigués a París no havia de perdre'm de visitar la Sainte Chapelle, que era una església de dos nivells (dos pisos) i que la llum entrava de manera espectacular per les seves finestres gòtiques amb vitralls ben macos. El pis inferior, maquíssim, per al poble i el superior per a la família reial (més grandiloqüent, potser, però per a mi més acollidora la capella del poble).

Era de caire plenament turístic, amb botiga de records al bell mig de l'església. Quan vam anar nosaltres, hi havia obres a l'exterior amb la qual cosa el joc de llums naturals era una mica deslluït.

Doncs que van fer-la per acollir la suposada Corona d'Espines de Jesús que un emperador de Constantinobla va vendre a Lluís IX als volts del segle XI (va ser una mena d'aval per un prèstec que va fer França a l'emperador turc). Es troba a l'illa de la Cité i la seva construcció va ser tres vegades menys costosa que l'operació econòmica que va donar-la lloc. 

PODI-.
--------------------------------------------
Uno dei giorni che sono stato a Parigi dovevo visitare la Sainte Chapelle. Si tratta di una chiesa a due livelli. Nel livello superiore la luce che entra attraverso delle vetrate de le sue finestre gotiche fa un effetto spettacolare. Il piano inferiore è anche assai colorato.

La chiesa fu costrutta da Luigi IX nel XI secolo per accogliere la supposta Corona di spine di Gesú che acquistò a un Imperatore latino di Costantinopoli; Baldovino II si chiamava (la Corona era un pegno per un prestito in denaro). Si trova nell'isola della Cité e fa parte del Palazzo di Giustizia di Parigi.

A me il piano inferiore è piaciuto abbastanza, con tutti quei colori e colonnine. La cappella inferiore era destinata al popolo, la superiore invece alla famiglia reale (la cappella inferiore mi è piaciuta di più)

PODI-.

SAINTE CHAPELLE
planta inferior
piano inferiore

Pues nada, que en el viaje de septiembre de 2010 que hice a París visité la Santa Capilla, Sainte Chapelle. Que la hizo construir Luis IX para acoger la Corona de Espinas que creyó haber comprado al Emperador de Constantinopla Balduino II por un dineral. Está en la Isla de la Cité, rodeada del actual Palacio de Justicia de París, tiene dos niveles, el inferior para el populacho y el superior para la realeza. El superior es muy majestuoso, como corresponde a sus majestades los reyes, mientras que el inferior es más... más cuco, diría. En los dos niveles la luz hace aunténticos espectáculos a través de sus vidreras góticas. No obstante, a mí me gustó más el inferior, muy colorista, alegre y acogedor, no tan sobrio como la capilla superior.

¡Ah! que la venta-timo se produjo en 1239 y la iglesia ya estaba operativa unos diez años después. La "Corona" costó unas tres veces más que construir la iglesia donde será custodiada, esta Sainte Chapelle.

PODI-.

4 commenti:

  1. Condivido, è un luogo stupendo e le vetrate sono fantastiche.
    Ciao e perdona la mia lunga assenza.
    Francesca

    RispondiElimina
  2. Estupenda...Me gusta el encuadre.
    Un beso.

    RispondiElimina